Krvava juha, svinjska crijeva i pečene pčele

Kineska pokrajina Guangdong poznata je po neobičnim jelima, a njene stanovnike prati glas kako nikada ne biraju hranu.

17.8.2010.
18:52
VOYO logo

U raznovrsnoj ponudi šangajskih restorana mogu se naći tradicionalna jela kineskih provincija i manjih pokrajina koja nigdje drugdje nećete moći probati.

Tradicionalno jelo su pečene divlje pčele. Mještani grada Yunnana noću odlaze duboko u planinu u potrazi za košnicama. Pčele su najbolje kad se pripreme u ulju sa soli i paprom, a njihov okus je slatkast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Pudonga dolazi usoljeni veliki dudov svilac te vodene stjenice, koje, kako kažu njihovi ljubitelji, imaju okus čipsa.

Krvava juha od patke smatra se ljekovitom. Opisuju je kao svježu i mirisnu, a okus podsjeća kao da gutate razrijeđenu krv s dodatkom začina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sluznica kravljeg želuca poslužuje se gotovo u svim restoranima, a potpuno je bezukusna. S obzirom da se ne može dobro skuhati, imate osjećaj da žvačete gumu. Okus jelu daju samo začini. Ako se servira hladna, jede se kao grickalica.

Morski crvi služe se prženi s prosom i češnjakom. Kako su u prirodi sluzavi i puštaju vodu, ne moraju se pržiti više od 10 do 15 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Omiljeno jelo su i svinjska crijeva, koja se vrlo teško nalaze. Odlikuje ih poseban okus, pomalo slan, te miris koji para nosnice.

Svinjski želudac i nije tako čudno jelo koliko neprivlačno izgleda. Vrlo popularno jelo, a kako Kinezi tvrde, i nevjerojatno ljekovito. Želudac se puni s više od 20 začina, koji su, prema vjerovanjima, odlični za imunitet. Dodaju se papar i cimet te gui pi wan, biljna mješavina koja se koristi u tradicionalnoj medicini za poboljšanje krvne slike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa tko voli nek' izvoli!

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo